Artikel

SANTAI NAIB CANSELOR BERSAMA IPDM

"TIDAK AKAN BERKOMPROMI ISU NILAI TERAS ILMU BUDI BAKTI" : NAIB CANSELOR

Naib Canselor, Prof Dr Ahmad Bashawir Abdul Ghani mengulangi ketegasannya tidak akan berkrompomi dalam isu nilai teras 'Ilmu Budi Bakti" yang didokong UUM sejak mula penubuhannya.

Menurutnya, universiti tidak boleh melaksanakan sesuatu dasar kemudian beralih ke dasar lain selepas beberapa tahun."Kita semua sedia maklum, zaman berubah, teknologi berubah namun teras 'Ilmu Budi Bakti" yang dipegang UUM akan terus dipertahan khususnya dalam usaha untuk menjadi Universiti Pengurusan Terkemuka yang merupakan visi dan misi universiti ini," ujarnya pada sesi Santai VC UUM Bersama Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM).

Sesi itu dikendalikan Pengarah IPDM, Dr Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri.Sementara itu ketika mengulas isu ranking dan rating universiti, beliau berkata perkara itu akan terus diberi penekanan namun bukan keutamaan."Akhir-akhir ini kita terlalu taksub dengan ranking dan rating yang menyebabkan aspek-aspek "humanising" diketepikan. Kita harus lihat di mana peranan ranking dan rating secara menyeluruh seperti aspek praktikal dan aplikasi, bukan lihat dari satu perspektif sahaja."Misalnya, ada sebuah universiti di Jepun yang kedudukannya jauh di bawah UUM, namun dari segi aspek fizikal jauh di hadapan. Ini membuktikan bahawa ranking dan rating tidak secara mutlak menunjukkan kita atau pihak lain lebih baik."

Kita tidak boleh samakan Malaysia dengan Amerika Syarikat, konteks danstakeholdertidak sama. Kita perlu lihat konteks negara kita supaya boleh tahu arah hala tuju kita," tambahnya.Katanya lagi apa yang lebih penting adalah menjenamakan semula UUM berdasarkan teras 'Ilmu Budi Bakti" dan mengembalikan UUM kepada matlamatnya iaitu untuk mendidik.Selain itu, Naib Canselor turut berazam mengharmonikan semula suasana kerja UUM di mana beliau memberi ruang kepada semuastakeholdertidak mengira pangkat untuk berjumpa terus dengannya bagi mengutarakan pendapat dan sebagainya.