IPDM dan Kerajaan Negeri Kedah bangun Aplikasi Interaktif Rumah Tradisonal Kedah - Pertama di Malaysia

Posted in Akhbar & Berita

Rumah Kedah

IPDM ONLINE : Menyedari fungsi muzium yang banyak menyumbang kepada peningkatan ekonomi Negara, PengerusiJawatankuasa Kesenian, Kebudayaan dan Warisan, Yang Berhormat Aminuddin Omarbaru-baru ini melancarkan aplikasi interaktif rumah tradisional Kedah yang pertama di Malaysia.

Aplikasi ini merupakan projek ‘Interaktif Ensiklopedia Sejarah Kedah: Rumah Kedah sebelum Merdeka’ oleh Institut Pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad (IPDM), Universiti Utara Malaysia (UUM) yang telah berjaya meraih pingat perak dalam National Innovation and Invention through Exhibition 2015 (iCompEx’15).

Aminuddin dalam ucapannya melahirkan rasa bangga kerana Muzium Kedah menjadi muzium terawal di Malaysia yang menggunakan aplikasi telefon pintar khususnya dalam pameran rumah tradisional Melayu. “Saya merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada Muzium Kedah dan IPDM dalam menongkah arus konvensional untuk terus menjadikan muzium sebagai tempat yang masih relevan pada masa kini. “Tanpa muzium, sejarah dan budaya Negara warisan yang tidak ternilai harganya tidak akan dapat dipertahankan. Oleh sebab itulah para ilmuan dan aktivis dalam institusi permuziuman perlu agresif dalam memberikan cetusan idea-idea yang konstraktif,” katanya.

Beliau yang juga merupakan Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Kedah berpendapat institusi seperti muzium harus berubah mengikut peredaran zaman dengan acuan tersendiri demi memastikan kelangsungan warisan dan budaya tidak berkubur. Tambah beliau, hal ini sejajar dengan arus pemodenan kerana Muzium Kedah tidak hanya bergantung kepada produk berasaskan arkeologi atau monumen sahaja tetapi penggunaan teknologi maklumat secara menyeluruh dalam sistem penyampaian maklumat mampu menarik minat generasi muda. Menurut Aminuddin, walau bagaimanapun pameran artifak muzium juga masih relevan dengan mengadakan penambahbaikan untuk di implementasi bersama peralatan teknologi canggih.

Projek ‘Interaktif Ensiklopedia Sejarah Kedah: Rumah Kedah sebelum Merdeka’ diketuai oleh Dr Haji Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri ini merupakan sebahagian daripada projek Lukisan 2 Milennia Sejarah Negeri Kedah yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Kedah. Projek ini juga turut dianggotai oleh Budiman Sobri Abdullah, Muhamed Nor Azman Nordin, Dr Roziya Abu (UiTM Merbok), Syahrini Shawalluidin (UiTM Merbok), Rozira Abu dan Nur Izzati Silahudddin.

Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Pengarah Jabatan Muzium Kedah, Suhaidi Shukri, Timbalan Pengarah IPDM, Dr Hj Ahmad Zaharuddin Sani, ahli lembaga pengarah Muzium Kedah serta pegawai-pegawai UUM.

HABIS.

uum icon mygov msc mampu  myline tourism krste sirim

Logo Footer new januari 2017

IPDM