IPDM 2016 Lakaran Memori

Penyelenggara: Nurhidayah
Kategori: Coffee-Table Book
Penerbit: Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad

IPDM 2016 Lakaran Memori merupakan sebuah buku yang mengandungi informasi dan coretan perjalanan Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM) sepanjang tahun 2016. Antara informasi yang terdapat didalam buku ini adalah visi dan misi IPDM, Ahli Majlis IPDM 2017-2018, bidang tujahan, perkhidmatan yang disediakan serta senarai anugerah yang telah diterima oleh IPDM. Terselit juga, memori aktiviti yang dijalankan sepanjang tahun 2016 secara santai melalui gambar dan diskripsi ringkas lagi bermakna. Galeri gambar terbahagi kepada beberapa bahagian antaranya program, komuniti, penyelidikan, inovasi dan lain-lain. Buku ini diharapkan mampu memberi sekilas pandang mengenai IPDM kepada masyarakat.

Peradaban Islam Di Asia: Isu Sejarah, Pendidikan dan Sains Sosial

peradaban islam dia asia
Tajuk: Peradaban Islam Di Asia
ISBN: 978-967-440-337-9
Tahun: 2017
Halaman: 302
Penyelenggara: Nurulwahidah Fauzi
Kategori: Buku (Sejarah)
Penerbit: Universiti Sains Islam Malaysia

Buku Peradaban Islam di Asia: Isu Sejarah, Pendidikan dan Sains Sosial merupakan kumpulan makalah dalam bidang Sejarah dan Tamadun Islam merangkumi pelbagai disiplin yang dikelompokkan kepada beberapa tema utama iaitu konsep tamadu menurut pandangan ahli sejarawan dan cendekiawan, kegemilangan dan warisan peradaban Islam,beserta peradaban dunia. Buku ini membahaskan ilmu historiografi Islam dan konsep sejarah, disiplin dalam penulisan sejarah Islam dengan rentetan peristiwa sejarah membabitkan ilmuwan dalam bidang sosial, matematik dan sains secara kolektif di peringkat antarabangsa dan lokal. Buku ini diharap mampu menjadi pedoman kepada para pembaca untuk lebih memahami dan mendalani ilmu-ilmu sejarah dan tamadun Islam bagi mewujudkan generasi kini yang sentiasa peka terhadap suasana yang kondusif dalam kehidupan.

prosiding seminar ketahanan nasional malaysia-indonesia 2013

Prosiding
Tajuk: Prosiding seminar ketahanan nasional Malaysia-Indonesia
Editor: Abdul Rahman Abdul Aziz, Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri, Muhamed Nor Azman Nordin, Anwar Sadat Harahap, Shafwan Hadi & Rosmawati Harahap