IPDM TERIMA KUNJUNGAN PENGARAH RELA NEGERI KEDAH

Posted in Uncategorised

IPDM TERIMA KUNJUNGAN PENGARAH RELA NEGERI KEDAH

image003

Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM), telah menerima kunjungan dari Pengarah RELA Negeri Kedah, PPjKR Ahmad Abd. Wahab, baru-baru ini.

Dalam pertemuan di Pejabat IPDM, Pengarah IPDM, PPjR Dr Hj Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri berkata, kunjungan yang tidak dirancang ini adalah satu tanda penghargaan kepada IPDM. Selain itu, delegasi turut diperkenalkan dengan program-program anjuran IPDM.

PPjKR Ahmad Abd. Wahab mengucapkan syabas dan tahniah atas pencapaian dan kecemerlangan berterusan IPDM.  

Hadir sama Timbalan Pengarah RELA Negeri Kedah, PPjR Johan Ali, Pegawai Latihan Negeri, PgR. Lesziana dan Pegawai Penyelaras RELASIS UUM, PgR Abdul Muhaimin Zenol.

IPDM REALISASI HUBUNGAN DUA HALA

Posted in Uncategorised

image002

Bagi merealisasikan perancangan hubungan dua hala, Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM), telah bersama-sama menjayakan The 3rd International Conference and Call for Paper” bersama Fakulti Hukum, Universitas Islam Sultan Agung (UNISSULA) Semarang, Jawa Tengah, baru-baru ini.

Penganjuran seminar yang bertemakan “Legal Development in Various Countries”, memfokuskan kepada kepelbagaian teori dalam pembangunan Undang-undang, serta mengkaji persamaan dan perbezaan undang-undang negara.

Dalam penganjuran seminar yang diadakan di Fakultas Hukum UNISSULA, Pengarah IPDM, PPjR. Dr. Hj. Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri telah dijemput  sebagai salah seorang ucaptama.

Seramai 100 orang peserta dari beberapa buah negara telah menyertai seminar ini yang merupakan satu platform kepada pensyarah, penyelidik, golongan profesional dan mahasiswa untuk menghasilkan lebih banyak artikel yang berkaitan undang-undang serta dimuatkan di dalam jurnal antarabangsa yang berindeks Scopus.

Menerusi seminar ini, para peserta turut mendengar ucaptama dari pelbagai negara iaitu Pensyarah Universiti Thammasat Thailand, Prof. Henning Glaser, Pensyarah Universiti Nagoya Jepun, Prof. Shimada Yuzuru dan Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Ruzian Markom.

SEMBANG SEJARAH@MUZIUM NEGERI KEDAH

Posted in Uncategorised

SEMBANG SEJARAH@MUZIUM NEGERI KEDAH

sembang sejarah 2

Bertepatan dengan sambutan Hari  Kemerdekaan serta Hari Malaysia 2017 yang bertemakan Negaraku Sehati Sejiwa, Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM) dengan kerjasama Muzium Negeri Kedah telah mengadakan Sembang Sejarah@Muzium Kedah.

Dalam menyahut seruan kepimpinan Negara, program ini menepati dengan usaha kerajaan yang mahu memberi penekanan kepada rakyat Malaysia bahawa bukan mudah untuk mencapai kemerdekaan. 

IPDM dan Muzium Negeri Kedah mengambil inisiatif ini untuk memberi kesedaran dan pengetahuan kepada masyarakat terutamanya pegawai kerajaan, penggiat industri pelancongan, pelajar IPT, pelajar sekolah dan masyarakat umum tentang sejarah-sejarah yang terdapat di Negeri Kedah dan Daerah yang terdapat di dalamnya.

Sembang sejarah bertemakan “Travelog Cinta: Alor Setar” dilihat sebagai satu mekanisme bagi memartabatkan kembali sejarah di Negeri Kedah.  Selain itu, program ini bertujuan menambahkan sumber maklumat dan penyelidikan bagi tujuan rujukan dan dokumentasi di masa hadapan.

Program ini menampilkan salah seorang tokoh Negara iaitu Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah Darul Aman, Dato’ Dr. Wan Shamsudin Mohd Yusof yang membicarakan mengenai Sejarah Alor Setar “Tak Kenal Maka Tak Cinta” dan penceramah dari UUM iaitu Dr. Johan Affendi Ibrahim dengan topik “Pelancongan Warisan:Potensi dan Cabaran”.

Sebagai simbolik perasmian program, para tetamu turut menyaksikan penyerahan Skrol Pictorial Historiografi Dua Milennia Pensejarahan Kedah Darul Aman: Syair Sultan Maulana oleh Pengarah IPDM, PPjR. Dr. Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri kepada Pengarah Muzium Negeri Kedah iaitu En. Suhaidi Shukri sebagai pameran kepada para pengunjung yang datang ke Muzium Negeri Kedah. 

uum icon mygov msc mampu  myline tourism krste sirim

Logo Footer new januari 2017

IPDM