IPDM BENTANG LAPORAN AKHIR GERAN IKLIN

Posted in Uncategorised

IPDM BENTANG LAPORAN AKHIR GERAN IKLIN

IKLIN

Institut Pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad (IPDM), telah menyiapkan kajian bertajuk ‘Kajian Keberkesanan Aktiviti Rukun Tetangga dalam Meningkatkan Perhubungan dan Perpaduan Masyarakat’ di bawah geran Institut Kajian dan Latihan Integrasi Nasional (IKLIN).

Satu pembentangan akhir hasil kajian telah dibuat oleh Pengarah IPDM, PPjR. Dr. Hj Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri,  bertempat di Bilik Mesyuarat IKLIN Putrajaya, baru-baru ini. 

Menurut Dr. Ahmad Zaharuddin dalam pembentangan tersebut, Rukun Tetangga menjadi salah satu platform yang penting dalam memupuk semangat perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Kawasan kejiranan yang merupakan lingkaran kehidupan perlu disuntik dengan nilai-nilai perpaduan bagi memastikan kawasan tempat tinggal dan negara berada dalam keadaan yang harmoni.

“Dalam akhir kajian ini kami mendapati, bagi meningkatkan keberkesanan program, KRT perlu mengadakan lebih banyak aktiviti yang mendapat sokongan setiap peringkat umur dan bangsa, meningkatkan kefahaman dan pengetahuan penduduk terhadap fungsi KRT dan program anjurannya serta menambahkan lebih banyak aktiviti melibatkan belia dalam aktiviti Rukun Tetangga.

“Pihak IPDM mengucapkan penghargaan terima kasih kepada Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri, yang telah membantu mengedarkan soal selidik kajian kepada Ahli-ahli Jawatankuasa KRT di bawah penyeliaan JPNIN”, katanya.

Turut hadir pada sesi pembentangan, Ketua Pengarah JPNIN Jabatan Perdana Menteri, Yang Berbahagia Datuk Baharin Idris.

SILANG BUDAYA: ZAHIR RASA SYUKUR

Posted in Uncategorised

SILANG BUDAYA: ZAHIR RASA SYUKUR

page

“Cinta itu buta. Bukan sahaja buta, malah pekak, bisu, dan dungu. Apabila seseorang jatuh cinta, kuasa fikir dia akan menjadi lemah. Tetapi, kuasa emosinya akan menguasai diri. Jatuh cinta memang indah…”. Begitulah kata-kata yang diungkapkan oleh penulis yang dikenali dengan nama penanya Dr.Hayya Bilal. 

Merakamkan catatan kehidupan bersama seorang lelaki yang dipanggil Negro dalam nukilannya iaitu  Laki Aku Negro Kau Peduli Apa?’, perkahwinan campur antara penulis dan suami yang berasal dari Afrika ini menarik minat ramai rakyat Malaysia.

Dr. Hayya Bilal atau nama sebenarnya Dr. Jamilah Jaafar, telah berkesempatan berkongsi kisah hidupnya bersama pasangannya selama lebih 20 tahun, dengan tajuk “Pembangunan Institusi Memahami Konsep Silang Budaya”,  bertempat di Manager’s Coffee, baru-baru ini.

Penulis Dr. Hayya Bilal dalam ucapannya, berkongsi kisah hidupnya bersama seorang lelaki warga Afrika yang dikenali sewaktu melanjutkan pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA).

“Memahami konsep silang budaya dalam kehidupan kita, bukanlah sesuatu perkara yang mudah, malah memerlukan kita belajar dan mengenali mereka yang datang dari pelbagai Negara dari seluruh pelosok dunia.

“Al-Quran mencatatkan tentang tujuan Allah S.W.T menciptakan pelbagai bangsa di dunia adalah supaya setiap bangsa belajar daripada kekuatan dan kelemahan masing-masing dan berusaha membina bangsa sendiri.

“Dalam buku ini, saya telah berkongsi sisi kehidupan masyarakat yang digelar Negro. Memahami budaya mereka, makanan, tempat-tempat yang menarik, dan pelbagai lagi.  Pengembaraan saya ke negara suami memperlihatkan banyak sisi menarik yang boleh diambil pengajaran” katanya yang kini berkhidmat sebagai Pensyarah di Institut Aminuddin Baki cawangan Genting Highlands.

Penulisan buku beliau yang berunsur lawak jenaka, ayat-ayat mudah dan gaya bahasa generasi muda akan membuatkan pembaca tersenyum sepanjang pembacaan. Malah, nukilan ini pasti akan dapat memberi pengajaran kepada pembaca supaya tidak menghukum orang lain sebelum mengenali.

Dalam ucapan terakhir, Dr. Hayya Bilal mengucapkan terima kasih kepada Pengarah IPDM, PPjR. Dr Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri yang sudi menjemput beliau sebagai tetamu pada program tersebut.

MEET & GREET BERSAMA DR. HAYYA BILAL

Posted in Uncategorised

MEET & GREET BERSAMA DR. HAYYA BILAL

Sukacita dimaklumkan bahawa IPDM akan menganjurkan program bertajuk “Pembangunan Institusi Memahami Konsep Silang Budaya” bersama Dr. Hayya Bilal.

Sehubungan itu, tuan/puan dijemput hadir. Tempat adalah terhad. Sila sahkan kehadiran tuan/puan sebelum atau pada 10 Disember 2017 (Ahad) melalui e-mel This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. atau telefon di talian 4841/4845/4847/4843. Sila bawa bersama kad staf untuk mata PBU.

meet

IPDM – IKSEP ATUR LANGKAH PUPUK SEMANGAT PATRIOTISME

Posted in Uncategorised

IPDM – IKSEP ATUR LANGKAH PUPUK SEMANGAT PATRIOTISME

combine

Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM), yakin hubungan erat antara IPDM dan Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP), akan membuka lebih banyak ruang kerjasama dalam penerokaan sejarah Malaysia.

Pengarah IPDM, PPjR. Dr Hj Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri berkata, IKSEP merupakan saluran yang tepat dalam mendidik dan memupuk semangat patriotisme kepada masyarakat.

Dalam pada itu, Pengurus Besar IKSEP, Datuk Dr. Hj. Aziz Ujang menyatakan IKSEP lahir setelah menyedari bahawa masih ramai rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda yang tidak menghayati sejarah warisan bangsa dengan mendalam dan tidak mempunyai semangat penghayatan patriotisme kepada tanah air.

Hasil perbincangan antara kedua-dua pihak di Putrajaya baru-baru ini, IPDM dan rakan intelektual Utusan (M) Berhad akan bekerjasama dengan IKSEP untuk mengadakan forum ‘APA ISU’ dengan menampilkan pakar-pakar sejarah sebagai panel, yang akan diadakan tidak lama lagi.

“Program bual bicara ini dicadangkan diadakan di bandar bersejarah Negeri Melaka. Forum ini menyingkap dan membincangkan pelbagai isu yang menguji semangat dan penghayatan patriotisme yang tinggi terhadap negara,” ujar Dr. Hj Ahmad Zaharuddin Sani.

Sementara itu, dalam pertemuan tersebut, IPDM turut mengemukakan cadangan untuk mengadakan Projek Lukisan Skrol Sejarah Negeri Melaka dan Aplikasi Rumah Melaka.
Projek ini akan dilaksanakan melalui kerjasama para sejarawan dari Melaka.

Objektif projek ini adalah dalam menghasilkan koleksi utama lukisan sejarah sebagai tarikan am serta penting bagi semua lapisan masyarakat, baik dalam negeri mahupun di luar Negara dan dapat menjadi tarikan kepada peminat sejarah bangsa.

Dalam ucapan terakhir, Pengarah IPDM berkata, diharapkan kerjasama dua pihak ini dapat dijadikan sebagai satu usaha dalam menyebarluaskan dan memupuk semangat cintakan Negara.

IPDM ADAKAN LAWATAN KE RSOGIPDM ADAKAN LAWATAN KE RSOG

Posted in Uncategorised

IPDM ADAKAN LAWATAN KE RSOG

image004

Bagi melebarkan ruang kerjasama dengan badan-badan korporat, Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM), telah mengadakan lawatan ke Razak School of Government (RSOG), Putrajaya baru-baru ini.

Mengagumi inovasi dan kreativiti organisasi ini, lawatan ini bertujuan bagi meneroka bidang-bidang kerjasama antara IPDM dan RSOG.

Delegasi IPDM yang diketuai oleh PPjR. Dr. Hj. Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri, telah disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif RSOG, Encik Azman Hisham Che Doi.

Dalam pertemuan tersebut, Azman Hisham telah berkongsi mengenai pencapaian dan strategik RSOG dalam memastikan institusi ini memenuhi hasrat Kerajaan.

"RSOG telah diwujudkan untuk menterjemahkan hasrat Kerajaan dalam melihat sebuah institusi dengan reputasi dan penjenamaan di peringkat global. Institusi ini amat menyokong agenda transformational negara.

"Justeru, saya dan team telah menyediakan framework dan plan dengan mewujudkan hubungan strategik dengan organisasi luar terutama di luar negara dan menjual idea-idea kita, namun mendapat pulangan yang sangat ternilai.

"Untuk menghasilkan produk yang berkualiti, setiap organisasi perlu mengetahui hala tuju jabatan, justeru kita dapat mengatur strategik dan memberikan impak yang baik dalam setiap pelaksanaan," katanya kepada delegasi IPDM.

Dr. Hj. Ahmad Zaharuddin Sani juga turut menyampaikan beberapa hasrat IPDM untuk meningkatkan kerjasama strategik bersama RSOG terutamanya dalam aspek penyelidikan.

CEO RSOG menyambut baik cadangan dari IPDM dan bercadang untuk memulakan kerjasama penyelidikan mengenai Allahyarham Tun Abdul Razak.
Dalam ucapan terakhir, beliau juga sempat memberi beberapa nasihat kepada IPDM agar dapat meneruskan matlamat jabatan.

Turut hadir, Encik Abdullah Hasan, Pengarah Pusat Pemikiran Kepimpinan RSOG.

uum icon mygov msc mampu  myline tourism krste sirim

Logo Footer new januari 2017

IPDM