DARI KACA MATA

Posted in Uncategorised

PENGUATKUASAAN PRASYARAT DASAR TERLAKSANA

Berita Harian - 15 November 2017

Dari Kaca Mata - m/s:10

Bh 15.11

MEET & GREET

Posted in Uncategorised

" Meet & Greet " Wan Saiful Wan Jan

image002 1

Bagi melebarkan ruang kerjasama dengan badan-badan korporat, IPDM tidak melepaskan peluang bertemu dan bertukar idea dengan Saudara Wan Saiful Wan Jan dalam Program ‘Meet & Greet” semalam.

Bertempat di Bilik Mesyuarat IPDM, Chief Executive of the Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) ini, berkesempatan berkongsi sedikit sebanyak mengenai latar belakang kerjayanya dan penubuhan syarikatnya.

Sesi itu dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh tetamu yang hadir bagi mendapatkan perkongsian ilmu oleh seseorang yang amat pakar dalam bidang ekonomi.

Beliau yang juga memegang jawatan Director of the Southeast Asia Network for Development dan Chairman of the Istanbul Network for Liberty mengucapkan terima kasih kepada Pengarah IPDM, PPjR Dr Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri yang sudi menjemput beliau sebagai tetamu pada program tersebut.

“Saya melihat pertemuan ini juga mampu menyediakan peluang kepada IDEAS dan IPDM untuk menjalinkan kerjasama dalam ruang lingkup penyelidikan.

“Kerjasama dua hala antara IPDM dan IDEAS akan diperkukuhkan lagi menerusi MoU untuk membentuk satu jaringan strategik yang bukan sahaja membentuk satu kerjasama formal malah memberi impak antara rakan industri dan akademik.

“Selain itu, saya juga amat menggalakkan mahasiswa yang ingin menjalankan Latihan Industri di IDEAS bagi pendedahan kepada peluang kerjaya yang sebenar.  Para pelajar juga berpeluang untuk menggunakan segala ilmu pengetahuan atau teori yang berkaitan ketika menjalankan praktikal dan memberi peluang kepada mereka untuk menggunakan idea sendiri yang kreatif untuk kebaikan firma dan secara tidak langsung untuk kebaikan diri sendiri juga,” katanya.

Dalam ucapan terakhirnya kepada IPDM, beliau mengucapkan terima kasih kepada semua tetamu yang hadir.

Turut hadir, Prof Madya Dr. Munif Zarirruddin Fikri Nordin dan Dr. Herman Shah Anuar.

IPDM TERIMA 10 ORANG EDITOR ‘JLP’

Posted in Uncategorised

IPDM TERIMA 10 ORANG EDITOR ‘JLP’

Tauliah felo2017

Seramai 10 orang Editor telah menerima watikah pelantikan sebagai Editor ‘Journal on Leadership & Policy’  oleh Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM), baru-baru ini.

Watikah Pelantikan tersebut telah disempurnakan oleh Pengarah IPDM, PPjR. Dr Hj Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri, yang juga merupakan Chief Editor sempena taklimat kali pertama bersama sidang Editor Journal on Leadership & Policy (JLP).

Dalam pertemuan tersebut, Pengarah IPDM turut mengucapkan syabas dan tahniah atas pelantikan semua Editor bagi tempoh dua tahun mulai Oktober 2017 hingga Oktober 2019.

“Taklimat kali pertama ini bukan sahaja ingin memperkenalkan sidang Editor, malah ia lebih memfokuskan kepada perancangan awal JLP sehingga tahun 2020.

“Selain latihan dan pembangunan, serta program-program penyelidikan yang dijalankan, IPDM amat memberi penekanan kepada bidang kepimpinan dan polisi.  Justeru, saya amat berharap semua Editor yang dilantik dapat memberi komitmen yang baik dalam menyunting dan menghasilkan sebuah jurnal yang berkualiti.

“Penghasilan jurnal yang baik akan dikenali dan dirujuk oleh ahli akademik dan pelajar. Selain itu, penemuan baru dalam penyelidikan juga mampu membantu menyelesaikan masalah kepada para akademik”, katanya.

Antara Editor yang hadir semasa pelantikan iaitu, Dr. Zahurin Mat Aji, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Pengkomputeran; Dr. Yusramizza Yusuff, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Undang-undang; Dr. Mohd Zakhiri Md. Nor, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Undang-undang; Dr. Ahmad Zubir Ibrahim, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Kerajaan; Dr. Khadijah Mohamed, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Undang-undang; Dr. Shamshuritawati Sharif, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Sains Kuantitatif; Encik Al-Hanisham Mohd Khalid, Pensyarah Pusat Pengajian Undang-undang; dan Puan Azam Arni Mohd Noor, Pegawai Penyelidik Sosial IPDM.

uum icon mygov msc mampu  myline tourism krste sirim

Logo Footer new januari 2017

IPDM