INTERNATIONAL CONFERENCE ON LAW & CULTURE 2017

Posted in Akhbar & Berita

INTERNATIONAL CONFERENCE ON LAW & CULTURE 2017

Institut Pemikiran Tun Dr.Mahathir Mohamad (IPDM) dengan kerjasama Universitas Sebelas Maret (UNS), Indonesia danUniutama Education and Consultancy Sdn. Bhd telah menganjurkan seminar International Conference on Law and Cultural (ICLC) 2017 bertempat di The Adhiwangsa Hailai Convention Hall,Solo Indonesia baru-baru ini.

Penganjuran seminar yang bertemakan “The Empowerment of the Local Wisdom in Facing Globalization” ini, memfokuskan kepada pembangunan teknologi yang seiring dengan kelestarian Undang-undang, Kemanusiaan, Budaya, Kepengurusan, Sains Sosial, dan Seni. 

Seramai 70 orang peserta dari beberapa buah negara telah menyertai seminar ini yang merupakan satu platform kepada pensyarah, penyelidik, golongan profesional dan mahasiswa untuk menghasilkan lebih banyak artikel yang berkaitan undang-undang dan budaya serta dimuatkan di dalam jurnal antarabangsa yang berindeks Scopus.

Timbalan Rektor UNS, Dr. Mohammad Jamin dalam ucapan perasmian, telah menyatakan perasaan gembira dan bangga atas kejayaan IPDM dan UNS dalam menjayakan seminar antarabangsa ini.  Beliau juga berharap kerjasama ini akan berterusan pada masa akan datang.

Menerusi seminar ini, para peserta turut mendengar ucaptama dari Pensyarah Undang-undang Universiti Chiba Jepun, Prof. Kenichi Sakakibara dan Dekan Fakultas Hukum UNS, Prof. Dr. Supanto.

Turut serta dalam seminar tersebut mahasiswa serta pensyarah-pensyarah Fakultas Hukum UNS.

1

Berat Sama Dipikul, Ringan Sama Dijinjing

Posted in Akhbar & Berita

18 Jun 2017
 
IPDM ONLINE: Bersempena menyambut kedatangan Syawal tidak lama lagi, ramai dalam kalangan rakyat Malaysia yang tidak ketinggalan dalam memberikan sumbangan kepada golongan yang kurang berkemampuan. 
 
Tidak ketinggalan, Timbalan Menteri Pertahanan merangkap Ahli Parlimen Kubang Pasu, Yang Berhormat Dato’ Sri Mohd Johari Baharum telah hadir dan memberi sumbangan dalam Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Sumbangan yang diadakan di Dewan Seri Teja, Taman Teja Changlun semalam.
 
Sebanyak 20 penerima yang telah terpilih untuk menerima bantuan terdiri daripada keluarga susah, sakit dan orang kelainan upaya (OKU) telah menerima bantuan barakah berserta sumbangan duit yang telah diuruskan oleh Parlimen Kubang Pasu dengan kerjasama Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM). Program ini merupakan Siri ke-3 bagi program Bakul Ramadhan yang telah dijalankan oleh IPDM.
 
Yang Berhormat Dato' Sri Mohd Johari Baharum berkata, sebagai umat islam kita perlulah sentiasa membantu antara satu sama lain. Keprihatinan yang ditunjukkan adalah bertepatan dengan ajaran Islam yang menggalakkan umatnya supaya memberi pertolongan dan bantuan kepada orang-orang yang susah samaada dari segi harta benda, kewangan dan sebagainya.
 
Turut hadir, isteri kepada Yang Berhormat Dato' Sri Mohd Johari Baharum, Datin Maziah Hashim, Pengerusi Jawatankuasa Surau Taman Teja, Ustaz Rosli Long, Wakil IPDM Encik Mohd Hilmi Noordin dan penduduk Taman Teja Changlun.
 
BERAT SAMA DIPIKUL RINGAN SAMA DIJINJING

uum icon mygov msc mampu  myline tourism krste sirim

Logo Footer new januari 2017

IPDM